Balení kávy: 500g
1 balení = cca 70 porcí
Chuť a vůně: oříšky, sušenky a jemná kyselost citrusů
Zpracování: mokrá „washed“ – ručně sbíraná 100% Arabica
Odrůda: Caturra Colombia & Castillo
Farma: San Agustin, oblast Huila, Andy Kolumbie · 1700–1950 m n. m. viac
Club San Augustín
Kolumbijská káva San Augustín pochází ze sdružení kolem 50 drobných rodinných farem, které pěstují kávovníky na rozlohách do 3 hektarů. Všechny farmy leží v oblasti Huila, která je známa ideálními podmínkami pro pěstování kávy. Nemůže za to jen úrodná půda a klima, ale právě také až pověstná péče o kávovníky.
Sdružení San Augustin si své členy pečlivě vybírá. Kdo nesplní nároky na kvalitu, není přijat.
Rodinná tradice
Pěstování kávy probíhá v regionu Huila jinak, než ve zbytku Kolumbie. Farmy jsou zde rodinné již po několik generací, v drtivé většině případů jsou zachovávány původní postupy pěstování. Organické zbytky se používají zpětně jako hnojivo kávovníků.
Třešně se sbírají ručně, drtí se a následně fermentují. K sušení se používají posuvné střechy a parabolická lůžka a sušení běžně probíhá na střechách domů, kde farmáři žijí.
Kolumbijská káva San Augustín: chuť
Jedná se o 100% Arabicu. Kávovníky rostou ve vyšší nadmořské výšce, což se v chuti kávy projevuje vyšší kyselostí a květinovou vůní. Káva má v chuti oříšky, „sušenky“ a jemnou kyselost citrusů. Ve vůni dominují oříšky.
Skladování
Kávu skladujte v originálním uzavíratelném obalu. Tím ji ochráníte před přístupem vzduchu. Zrnka se mohou “vydýchat” přes jednosměrný ventil. Kávu skladujte v suchu a při stálé teplotě. Nikoliv však v lednici nebo mrazáku, kde by mohla absorbovat vlhkost a pachy.
Jaký rozdíl je mezi naší kávou a kávou ze supermarketu
Jsme malá pražírna specializující se na výběrovou kávu. Tím má kávové zrno zajištěný “rodokmen” a kvalitu. Naším pečlivým pražením si kávové zrno zachovává přirozenou chuť a aciditu. Pražíme v množství 1,5 kg. Specifikem naší pražírny je delší dochuť.
Káva prodávaná v supermarketech většinou není výběrová a její nižší kvalita je doháněna delším pražením – tedy hořčí chutí. Tím je skryta její nevalná kvalita a o nějakých příjemných chutích nemůže být řeč. Stejně tak nelze srovnávat čerstvost. Naši kávu si můžete odnést chvíli po pražení.