Proč je tak důležité provádět pravidelnou údržbu u automatických kávovarů? 

Správná údržba je zárukou optimální výsledné kávy a měřitelně prodlužuje život Vašeho automatického přístroje. Pokud jde o perfektní výslednou kávu a hladké fungování přístroje, je čistota přístroje a hygiena spojená s přípravou mléka, kávy a vody stejně důležitá, jako technická propracovanost samotného přístroje. Vyvinuli jsme řadu produktů k údržbě značky JURA pro jednoduchou údržbu stiskem jednoho tlačítka. Filtr CLARIS dodává perfektní vodu, čistící tablety zajišťují čistou spařovací jednotka bez kávových tuků a funkce čištění mléčného systému udržuje hadičky čisté bez mléčných usazenin.

Kolik času a úsilí je potřeba vynaložit pro správnou údržbu kávovaru?

Pokud se provádí správně a pravidelně, tak nevyžaduje velké úsilí. Údržba přístrojů je stejně jednoduchá, jako příprava kávy: pouhé stisknutí jednoho tlačítka. Originální produkty k údržbě JURA v kombinaci s přesně sehranými programy zaručují dokonalou čistotu a tak i perfektní výslednou kávu.

Co je potřeba mít při údržbě kávovarů JURA na paměti?

Pravidelně používejte originální produkty k údržbě a postupujte dle instrukcí k používání. Pouze originální produkty k údržbě JURA garantují dokonalou hygienu a ochranu. Pouze naše ochranné formule byly pečlivě přizpůsobeny tak, aby vyhovovaly programům a materiálům v automatických kávovarech JURA.

Kdy byste doporučil používat filtr CLARIS? 

Vždycky. Káva obsahuje 98% vody. Kromě vápníku, minerálů a fluoridů obsahuje kohoutková voda na mnoha místech stopy olova, mědi a chlóru. Kvalita a tvrdost vody se liší podle místa a také denní doby. CLARIS ale dodává perfektní a čerstvě filtrovanou vodu neustále. Absorbuje škodlivé látky a zanechává správné množství důležitých fluoridů, které pomáhají chuti plně vyniknout. Tato optimální kvalita vody dělá z každého šálku kávy plnohodnotný chuťový zážitek.

Je potřeba kávovar ještě odvápňovat, když se používá filtr CLARIS? 

Ne, při používání filtru CLARIS není nutné odvápňovat. Složení uvnitř filtru likviduje škodlivé láty a optimalizuje vodu pro perfektní chuť kávy. Užitečné minerály a fluoridy samozřejmě zůstávají zachovány. Nejdůležitější novou funkcí formule filtru je úplné stabilizování uhličitanu vápenatého ve vodě. Výsledkem je, že vodní kámen se i při časté přípravě páry nevytváří a cesty vodního systému jsou aktivně chráněny před ucpáním.

Může být v automatických kávovarech JURA použita minerální voda? 

Minerální voda je velmi dobré kvality a dodává našemu tělu důležité minerály. Protože množství vápníku ve vodě s tvrdostí vody až do 60°dH je příliš vysoké v porovnání s kohoutkovou vodou,tedy není minerální voda vhodná pro naše kávovary.

Jsou z vody vyfiltrovány ještě další látky kromě vápníku? 

Ano. Zatímco vápník je nepřítelem vodního systému, ostatní složky ve vodě jako olovo, měď a hliník mohou mimo jiné poškodit zdraví. Chlor má také negativní vliv na chuť a vůni kávy. Některé minerály ale napomáhají správnému rozvinutí chuti. Tyto zůstávají díky složení granulí uvnitř filtru CLARIS samozřejmě zachovány. CLARIS snižuje škodlivé látky a zároveň optimalizuje složení vody pro perfektní chuť kávy.

Jak často je potřeba měnit filtr CLARIS? 

Když systémem projde 50 litrů vody nebo po 2 měsících. Je velmi důležité tyto intervaly sledovat, aby byl filtr plně účinný. V opačném případě není možné zaručit optimální kvalitu vody a tak i perfektní šálek kávy.

Vydrží filtr CLARIS na 50 litrů vody i při tvrdé vodě? 

Filtr CLARIS byl vyvinut pro všechny tvrdosti vody, a tak zvládne přefiltrovat 50 litrů vody i při její tvrdé kvalitě.

Doporučil byste používat CLARIS i když je přístroj vybaven odvápňovacím systémem?

Ano, protože i když používáte odvápňující systém, může tvrdost vody dost kolísat. Navíc změkčovadla vody neodstraní látky s vůní a chutí, jako chlór, z hlavního přívodu vody. Takže znovu, filtrační patrona CLARIS je důležitým regulátorem vody a klíč k zachování aroma u Vašich kávových specialit.

I přes to, že je v nádržce na vodu umístěný filtr, zobrazuje se na displeji “Prosím, odvápněte”. Proč? 

Automatický kávovar nebyl naprogramován na používání filtru. Přístroj tedy neví, že ve vodní nádržce je umístěný filtr a tak není potřeba přístroj odvápnit. Naprogramujte kávovar na používání filtru a při každém zapnutí přístroje nechte filtr propláchnout. Nové kávovary s funkci IWS zvládne sám detekovat filtr i po výměně.

I přes používání filtru CLARIS se ve vodní nádržce časem usadí vodní kámen a vrstva biofilmu. Co můžu udělat, aby se tomu zabránilo? 

Samozřejmě je velmi důležité, abyste každý den vodní nádržku propláchli a naplnili ji čerstvou vodou. Vodní nádržku byste také měli důkladně vyčistit pokaždé, když měníte vodní filtr. Před vložením nového filtru vyjměte nádržku, naplňte ji vodou, rozpusťte ve vodě tři odvápňující tablety JURA a nechte je působit. Potom důkladně propláchněte vodní nádržku vodou a pokračujte s vložením a naprogramováním filtru jako obvykle.

Co mám se svým filtrem udělat, když jedu na dovolenou? 

Aby se zabránilo vyschnutí granulí uvnitř filtru, měl by být filtr vždy ve vodě, proto by spodní část vodní nádržky měla být naplněna vodou. Ideálně umístěte vodní nádržku i s filtrem do lednice. Pokud nemáte dost místa, zabalte filtr do hliníkové fólie nebo igelitového sáčku a nechte v ledničce. Filtr tak bude nadále funkční i po Vaší dovolené a zaručí tak dokonalé aroma kávy. Po návratu z dovolené vyměňte vodu a nezapomeňte důkladně propláchnout vodní nádržku a filtr. Doporučujeme připravit 1 – 2 porce horké vody (min. 200 ml), aby se propláchli filtrační granule. Pokud jste pryč déle než měsíc, použijte nový filtr a před přípravou první kávy přístroj propláchněte.

Jsou filtry CLARIS recyklovatelné? 

Ano, materiály filtru jsou recyklovány v co největší míře. Nicméně se nepoužívají k výrobě nových filtrů CLARIS. Je to podle vydaných právních předpisů v oblasti bezpečnosti potravin. Filtr můžete vrátit v místě, kde byl zakoupen.

Co přesně se děje při čištění? 

Automatické kávovary JURA mají integrované programy proplachu a čištění, teré si přístroj sám automaticky vyžádá. Když spustíte program stisknutím jednoho tlačítka, jste automaticky vyzváni k vložení čistící tablety. Během následujícího automatického čištění je dosahováno teploty kolem 80 °C. Tyto vysoké teploty zničí bakterie a odstraní všechny kávové zbytky, oleje a tuky ze spařovací jednotky. Pokud připravujete kávové speciality s mlékem a mléčnou pěnou, integrovaný systém proplachu a čištění mléčných cest spolu s produkty k údržbě JURA zaručí vysokou úroveň čistoty a pohodlí.

Kolik čistících tablet je potřeba k jednomu čištění? 

Jedna stačí. Složení a velikost čistící tablety JURA jsou přizpůsobeny jednomu cyklu čištění. Tak je zaručeno efektivní vyčištění.

Co se stane, když i přes vyzvání čištění odložím? 

Čím déle budete čištění odkládat, tím se nahromadí více zbytků kávy, oleje a tuku. To můžete zaznamenat snížením kvality kávy.

Jak nejlépe skladovat mléko? 

Čerstvé, chlazené mléko je při přípravě kávových specialit naprosto nezbytné. Nedoporučujeme vkládat hadičku na mléko přímo do krabice s mlékem, protože to neposkytuje dostatečnou ochranu proti bakteriím a choroboplodným zárodkům. Nádoby na mléko JURA zaručují optimální podmínky pro skladování a dokonalou hygienu. Bez ohledu na to, zda používáte skleněnou nádobu na mléko, nerezovou nádobu na mléko nebo chladničku Cool Control, která nepřetržitě udržuje mléko na teplotě 4 °C, všechny nádoby na mléko značky JURA zajistí tu nejlepší kvalitu mléka a tak i perfektní lehkou a vzdušnou pěnu.

Proč by neměla být hadička na mléko umístěna přímo do krabice s mlékem? 

Při správném a pravidelném čištění mléčných cest je vnitřek hadičky na mléko vždy hygienicky čistý. Různé bakterie a choroboplodné zárodky se ale mohou časem shromáždit na vnější straně hadičky na mléko. Mohou pocházet z částic ve vzduchu nebo skrze kontakt s rukama. Pokud je hadička na mléko vložena přímo do mléka, může tak dojít i k přenosu bakterií. Optimální kvalita mléka potom nemůže být zaručena. Abyste pokaždé měli mléko perfektní kvality, doporučujeme používat naše nádoby na mléko, které jsou výsledkem intenzivního výzkumu a vývoje. Uzavřený systém s vestavěným prostorem pro hadičku na mléko vytváří ideální podmínky pro skladování čerstvého mléka.

Co je účelem čištění mléčného systému? 

Mnoho automatických kávovarů JURA Vám umožňuje si pouhým stiskem tlačítka vychutnat kávové speciality jako latte macchiato, cappuccino, espresso macchiato a flat white výjimečné kvality. Aby to tak mohlo zůstat, vyvinuli jsme systém čištění mléčných cest. Spolu s programem automatického čištění odstraní přípravek čištění mléčných cest efektivně mléčné tuky a bílkoviny. Tak jsou mléčné cesty hygienicky čisté pro trvale jemnou a lehkou pěnu.

Jak často by se při pravidelném čištění systému měla měnit hadička na mléko? 

Při normálním užívání doporučujeme měnit hadičku na mléko každé 3 měsíce. Pokud připravujete několik mléčných specialit denně, měli byste ji měnit častěji.

Záleží, jaké produkty k údržbě mého kávovaru používám? 

Určitě ano! Pouze originální produkty k údržbě značky JURA zajišťují vysoký standard hygieny a ochrany. Pouze naše ochranné formule byly pečlivě přizpůsobeny tak, aby vyhovovaly programům a materiálům použitých v automatických kávovarech JURA. Naše vývojové týmy pracují tvrdě každý den, aby skrze inovační technologie a zdokonalené procesy mohly zákazníkům dopřát perfektní kávový zážitek. Abychom si byli jistí, že naše produkty k údržbě skutečně fungují, prochází naše automatické kávovary přísným testováním. Naše produkty k údržbě také samozřejmě splňují všechny zákonné požadavky, velice striktní testování TÜV a certifikované standardy kvality.

Jak předcházet případným chybám? 

Koncept obsluhy automatických kávovarů JURA je velmi jednoduchý. A stejně jednoduchá je i údržba. Díky integrovanému programu proplachu a čištění jste intuitivně a jednoduše provedení celým procesem v několika krocích. V případě nejasností se prosím podívejte do návodu k použití.

Kde si můžu koupit originální produkty k údržbě značky JURA? 

Naše produkty k údržbě jsou dostupné u specializovaných obchodníků.

Máte tip pro údržbu kávovarů JURA? 

Když dojde na produkty k údržbě, nikdy se nespokojte s něčím jiným než originálními značkovými produkty. Uvidíte, že se to vyplatí.

Robusta nebo Arabica

Kávová zrna arabika obsahují mnohem méně kofeinu a chlorogenových kyselin než zrna robusta. Obsahují však více olejů, které jim propůjčují intenzivnější, ale daleko jemnější příchuť. Většina prémiových druhů kávy se vyrábí ze zrn arabika, ale ne každá arabika je prémiová káva.Jakmile jsou zrna zbavena dužiny, procházejí procesem konečné klasifikace. Po odstranění veškerých přebytečných vrstev se zrna třídí podle velikosti, hustoty a barvy. Na trhu se pak prodává káva různé kvality. Arabika i robusta mohou být k dostání v různé jakosti.A aby to bylo ještě složitější, názvy používané pro různé stupně jakosti se mezi jednotlivými zeměmi liší.

Trvanlivost kávy

Jelikož pražená káva obsahuje až 0,1 procenta těkavých látek, je to jedna z nejaromatičtějších potravin. Káva je velice citlivá jak ve formě celých zrn, tak v pomletém stavu.Kávu je nutné vždy chránit před kyslíkem, největším nepřítelem kávového aroma. Proto kávu skladujte na suchém, tmavém a chladném místě, v těsně uzavřené nádobě.Jakmile je mletá káva vystavena působení vzduchu, zůstává čerstvá přibližně dva týdny. Po této době se chuť kávy rychle zhoršuje a káva začíná být mdlá a bez chuti. Mohou se také zkazit tuky a oleje, které káva obsahuje. Z toho důvodu by se káva měla rychle spotřebovat.Pro přípravu své oblíbené kávy používejte celá, čerstvá kávová zrna, abyste si mohli vychutnat plné kávové aroma. Víko pro zachování aroma na zásobníku kávových zrn automatických kávovarů JURA chrání zrna před ztrátou optimální chuti.

Tajemství dokonalé kávové pěny

Kávovar je přirozeně také důležitým faktorem při přípravě kávy nebo espressa s delikátní kávovou pěnou. Kromě kávovaru však v přípravě „Schümlikaffee“, jak se říká ve Švýcarsku, hrají důležitou roli ještě další věci:Crema, hustá, zlatavě hnědá pěna, která se tvoří na hladině hotového espressa, obsahuje oleje, proteiny a různé typy cukru a z velké části se podílí na aromatu espressa.

Důležitost kávové směsi

Čím více olejů obsahuje kávová směs, tím méně stabilní je crema. Kávové směsi na espresso proto často obsahují určité procento kávových zrn robusta, neboť tato zrna obsahují pouze zhruba 10 procent oleje v porovnání s kvalitními, vysoce aromatickými kávovými zrny arabika, která obsahují přibližně 16 procent oleje.


Čisté šálky

Pokud šálky na espresso nejsou čisté a mají na vnitřních stěnách zbytky oleje, crema se rovněž rychleji ztratí v důsledku nižšího povrchového pnutí.

70 pražených kávových zrn na přípravu jednoho šálku kávy

Věděli jste, že na přípravu jednoho šálku kávy je zapotřebí přibližně 70 pražených kávových zrn? Těchto 70 zrn představuje zhruba 8 gramů kávy. Na tento jediný šálek kávy je zapotřebí natrhat na plantáži asi 40 gramů kávových třešní. Před pražením kávových zrn je zapotřebí uskutečnit několik kroků.
Dvě zrna, ve skutečnosti semena, uvnitř kávové třešně tvoří jádro (viz obrázek). Během zpracování se zcela odstraňuje dužina a ponechává se pouze pergamenová vrstva, která je odstraněna krátce před exportem. Tento proces je známý jako loupání. Nakonec je kávové zrno obaleno pouze stříbrnou slupkou.Během pražení ztrácí zrno vlhkost, čímž se snižuje jeho hmotnost přibližně o 18–22 %. V průběhu zpracování klesne hmotnost z původních 40 g na konečných 8 g. 

Slovníček

  • Aktivní sledování zrnkové kávy Aktivní sledování zrnkové kávy sleduje kávu v zásobníku a upozorní na nedostatek kávy ještě dřív, než dojde k přípravě. Díky tomu již nedojde k přípravě “poloviční” kávy a na nedostatek zrnkové kávy jste včas upozorněni.
  • Aroma+ mlýnek Aroma+ mlýnek snižuje čas mletí a hluk až o 50%. Geometrie mlýnku a jemnější ozubení mlecích kamenů zaručuje stejnoměrné mletí po celou dobu životnosti přístroje
  • Cappuccino tryska na pouhé stisknutí tlačítka bez manipulace s šálkem
  • CLARIS filtrační systém - Filtrační systém CLARIS od JURA nabízí ochranu proti vápníku. Filtrační patrona CLARIS zabraňuje usazení vodního kamene v topném tělese bez použití chemických přísad. Odstraněním těžkých kovů a dalších nežádoucích látek se výrazně zlepší chuť pitné vody. CLARIS od JURA je tvrdý k vodnímu kameni, ale jemný k Vašemu kávovaru.
  • Connector System© Modely vybavené adaptérem - Connector System© mohou využít Profi- či Easy Cappuccino trysky usnadňující přípravu mléčné pěny.
  • Energy Save Mode je možné nastavit spotřebu energie kávovaru podle Vašich představ, přičemž se takto dá ušetřit až 40 % běžné spotřeby
  • I.P.B.A.S. (Inteligent Pre-Brew Aroma Systém) příprava perfektní kávy není jen souhra náhod. Správný proces spařování je ovlivňován mnoha faktory a technologie IMPRESSA je odpovědí proč kávovary JURA uvolní maximum aroma a maximum chuti při každé přípravě. Pre Brew Aroma System© je odpovědí pro všechny znalce a milovníky kvalitní espresso kávy.
  • I.W.S. Intelligent water system Inteligentní vodní systém umožňuje automatickou detekci filtru v nádobě na vodu a zaručuje bezpečnější a účinnější používání filtru než kdykoli v minulosti.
  • Inteligentní předehřívaní Inteligentní předehřívaní pro horkou kávu od prvního šálku.Intergrovaný program čištění automatických kávovarů JURA zvládne odstranit mastnoty z patentované spařovací jednotky. Díky využití moderní technologie, čištění probíhá při 80°C (ruční mytí je možné pouze do 40°C). To zaručuje optimální hygienu a čistotu, bez přemisťování jednotky a manuálního čištění.
  • Mlýnek AromaG3 - Konstrukce šestistupňového mlýnku AromaG3 byla důkladně optimalizována. Mlýnek pracuje rychle, ale jemně a zachovává veškeré aroma při mletí kávových zrn na ideální hrubost. Došlo také k výraznému zkrácení doby mletí a snížení hlučnosti.
  • Nulový odběr energie (energy saving switch) - Patentovaná inovace JURA, Zero Energy Switch (nulový odběr energie) pracuje tak, že neodebírá energii, pokud je přístroj oddělen od elektrické sítě hlavním vypínačem.Pokud byla připravována káva, přístroj se automaticky propláchne před vypnutím.
  • Ocelový mlýnek - čepele mají ergonomický tvar, umožňuje nejjemnější namletí, hrubost mletí si mohu nastavit – Aroma mlýnek – snižuje dobu mletí a je o 50% méně hlučný
  • P.E.P. (Pulse Extraction Process) Pulzní extrakční proces zajišťuje optimální dobu extrakce tím, že v přesných dávkách nechává pomletou kávou protékat horkou vodu v množství potřebném pro krátkou kávu, jako je ristretto nebo espresso. Tato jedinečná inovace umožňuje plné rozvinutí aroma a výsledkem je espresso špičkové kvality.Pokud byla připravována káva, přístroj se automaticky propláchne před vypnutím.
  • Profi -Cappuccino tryska - Profi- Cappuccino tryska umožňuje snadnou přípravu mléčné pěny pro nekompromisní Cappuccino. Stejně tak můžete připravit I horké mléko např. pro Caffè Latte.
  • Rotační ovladač Rotační ovladač činí ovládání přístroje tak snadné. Použijte jej pro nastavení dávky vody, nebo s jeho pomocí proveďte programové nastavení. Prosté otočení a stisknutí rotačního ovladače.
  • Rotary Selection - Je koncepce ovládání, která nastavuje nové standardy. Stačí otočit rotačním ovladačem a seznam speciálních káv se zobrazí na moderním TFT displeji. Vše, co musíte udělat, je stisknout tlačítko a ihned poté si vychutnat šálek kávy, která splní vaše nejdivočejší sny.
  • Sound Design - S pomocí úzké spolupráce se zvukovými techniky je typický zvuk automatického kávovaru potlačen do pozadí. A výsledek? Automatický kávovar IMPRESSA je neuvěřitelně tichý.
  • Spařovací jednotka - Revoluční inovace: variabilní spařovací komora. Možnost spařování 5 až 16 gramů pomleté kávy. Zajistí optimální tlak a spařovací podmínky při jakémkoliv množství kávy. Umožňuje přípravu i dvou porcí, dvou šálků, během jednoho procesu spařování
  • SWISS MADE všechny kávovary JURA jsou vyvíjeny ve Švýcarsku, v moderním prostředí, za účelem podpory tvůrčího toku myšlenek mezi odborníky. Kvalita byla pevnou součástí hodnot značky JURA od doby, kdy byla společnost poprvé založena v roce 1931. Implementujeme nejnovější výrobní postupy a neustálou kontrolou kvality, aby byla zaručena nejvyšší úroveň výroby a kvality výrobků
  • Technologie jemné pěny - Nejmodernější technologie trysky připraví mléčnou pěnu nebývalé kvality. Pěna je jak jemná tak i kompaktní, dávající krémovou konzistenci s jemnou sladkostí.
  • Údržba a čištění - Pro dokonalou kávu v každém šálku je důležité přístroj udržovat běžnou údržbou a následující rutinní údržbou po použití mléka, kávy a vody z hygienických důvodů.
  • Výpust horké vody - S pomocí výpusti horké vody snadno naplníte šálek horkou vodou.
  • Zero-Energy – Patentovaná inovace JURY, Zero Energy Switch (nulový odběr energie) pracuje tak, že neodebírá energii, pokud je přístroj oddělen od elektrické sítě hlavním vypínačem.