Základní rady pro výběr kávovaru

Domácí kávovar není malou investicí. Skutečně kvalitní přístroje se na našem trhu pohybují v cenách od 20 tisíc korun výše. Levné přístroje v řádech několika tisíc Vám nikdy nenabídnou kvalitní kávu. Doporučení odborníků je zakoupit buď kvalitní výrobek, nebo peníze utratit jinak. Pokud zakoupíte levný přístroj, zjistíte, že to není ono, a nakonec ho ani nebudete rádi používat. Poohlédnete se rovnou po kvalitnějším.

Než se pro kávovar rozhodnete, nechte si na něm připravit espresso. Zaměřte se na cremu, která nesmí hned mizet, musí se držet na stěnách hrníčku, musí být hustá a v závislosti na typu použité kávy zpravidla krémově hnědá. Nechte si udělat mléčný nápoj, zkuste ho sami obsluhovat.

  • JURA nabízí řadu kávovarů v různých cenových variantách a barevných provedeních
  • Všechny kávovary je možné si vyzkoušet na naší prodejně v Nákupním Centru Géčko
  • Připravíme ochutnávku od Ristretta až po Flat White
  • Ukážeme všechny funkce kávovaru v praxi
  • Můžeme připravit a nastavit kávovar dle vašeho přání 

Kávovar by měl mít mlýnek

Ať se již rozhodnete pro jakoukoli značku, vždy preferujte kávovar s vlastním mlýnkem. Jedině čerstvě namletá káva má správné aroma. Jakákoli mletá káva, bez ohledu na výrobce, voní jen několik hodin po otevření. Mleté kávě škodí vzduch. Káva tzv. oxiduje – ztrácí důležité éterické oleje, které přirozeně obsahuje a které se významným způsobem podílí na výsledné chuti. Navíc můžete u kávovaru s vlastním mlýnkem ovlivnit hrubost mletí a tím si dále přizpůsobit Vámi požadovanou chuť. Správná hrubost mletí závisí i na prostředí, kde je kávovar instalován (zejména vlhkost vzduchu a teplota). Každý dobrý prodejce by Vám měl kvalifikovaně poradit s nastavením kávovaru a říci, jak chuť kávy ovlivnit hrubostí mletí.

Rozhodněte se pro výběr oblíbeného plně automatického kávovaru JURA, protože ...

  • Každý z nich vám připraví čerstvě namletou kávu té nejlepší chuti
  • Jura využívá ve všech svých kávovarech precizní konické mlýnky 
  • Nastavíte si hrubost mletí dle druhu zrnkové kávy

Základ je kvalitní spařovací jednotka

Jednoduchým testem, jak si ověřit, zda má kávovar variabilní spařovací komoru pro dostatečné množství kávy, je nechat si připravit 2 espressa najednou. Některé kávovary namelou první dávku a do šálků připraví asi polovinu požadovaného množství. Následně opět namelou kávu a do již připravené chladnoucí, doplní zbývající část. To je samozřejmě špatně a je to dáno právě tím, že takový kávovar nemá dostatečnou spařovací jednotku. Aby připravil silnou kávu, musí jí dělat na víckrát. Kvalitní kávovar umí 2 espressa připravit na jedno namletí.

  • Díky pevnému usazení spařovací jednotky a jejímu automatickému čištění není třeba z kávovaru nic vyjímat a samostatně oplachovat nebo čistit 
  • Inteligentní elektronika hlídá nutnost čištění a včas Vás požádá o vhození čistící tablety se kterou se následně provede čistící program. Podle typu kávovaru a intenzity jeho používání se čištění pomocí čistící tablety provádí zpravidla jednou za 180-240 připravených káv.
  • Automatické čištění pomáhá udržet kávovar perfektně čistý a díky tomu pijete vždy lahodnou kávu.
  • Pravidelně čištění kávovaru originálními prostředky Jura prodlužuje životnost kávovaru.

Teplota vody

Teplota vody, která je pod tlakem hnaná přes spresovanou kávu by se měla pohybovat v rozmezí 87 - 93 stupňů Celsia. Velmi málo kávovarů na trhu splňuje tuto správnou teplotu. U některých výrobců teplota ani není uvedena. Je však velmi důležitá, protože jedině při správné teplotě se z kávy uvolní požadované látky. Získáte skutečně plné aroma, ve kterém nebude nic chybět. Některé kávovary umožňují teplotu vody nastavit i ve více krocích.

Pokud je teplota nižší, káva může být kyselejší, neudrží si krému (mramorová pěna typická pro kvalitní espresso, vzniká mísením horké vody s oleji obsaženými v kávě). Správnou chuť pak nezískáte ani použitím sebelepší kávy.

Pokud má kávovar kvalitní topný systém umí zpravidla produkovat i dostatek páry po dostatečně dlouhou dobu pro přípravu napěněného mléka (caffe latte, cappuccino atd.) Zde je opět jednoduchý test, pokud necháte kávovar produkovat páru pro napěnění mléka, nesmí Vám z trysky spolu s parou kapat voda. Kávovar by měl produkovat souvislé množství páry po dobu nejméně 30-40sec. Kvalitní přístroje to zvládají i 2 minuty.

  • Voda v plně automatických kávovarech JURA má vždy optimální teplotu, aby se mohlo plně rozvinout aroma vaší oblíbené kávy.

Tlak 15 barů

Většina lidí o kávovaru ví to, že by měl mít tlak 15 barů. A čím více tím lépe. Není to zcela tak. Profesionální pákové kávovary, které se užívají v restauracích mají tlak zpravidla 9 barů. Není tak ani problém v hodnotě tlaku, ale v tom, aby kávovar tu hodnotu dlouhodobě udržel. Hodně kávovarů vytvoří tlak 15 barů v první vteřině spařování kávy a následně tlak klesá. Většina automatických kávovarů využívá tlaku 15 barů. Důležité je, ale aby tento tlak byl konstantní a po celou dobu spařování.

  • Všechny kávovary JURA mají tlak 15 barů

Údržba

Při koupi kávovaru si moc lidí neuvědomuje, že prvním předpokladem kvalitní kávy je dokonalá čistota kávovaru. Ta samozřejmě vyžaduje u různých výrobců různé postupy. Některé kávovary jsou konstruovány tak, že je třeba vyndat spařovací jednotku a tu oplachovat ve vodě. To jsou vše úkony, které Vás po čase přestanou bavit a zdržují. Ideální je přístroj s  konstrukcí, která má vestavěné vnitřní mytí a není třeba nic rozebírat. Každé rozebírání samozřejmě vytváří drobné konstrukční vůle a nepřispívá přesnému chodu kávovaru.

Vhodné je, pokud kávovar umožňuje použití změkčovacích filtrů na vodu. I kvalita vody má totiž významný podíl na kvalitě kávy. Ideální bývá pro přípravu kávy právě měkčí voda. Každý prodejce by Vás měl dokonale seznámit s údržbou kávovaru. A nezapomínejte, že věta " tady to jednoduše vyndáte a opláchnete" vás bude provázet, i když si uděláte jen jedno malé espresso denně. Pokud to totiž neopláchnete, tak zbytky dnešní kávy zkazí chuť té zítřejší. Určitě si tedy zjistěte maximum informací o údržbě.

Renomovaní výrobci nabízí i kvalitní chemii pro větší údržbu, která se provádí zpravidla jednou za 2-3 měsíce. Kvalitní kávovar by měl opět vše zvládnout sám, jen na základě spuštění příslušného programu.

  • Pro dokonalou kávu v každém šálku je důležité přístroj udržovat běžnou údržbou a následující rutinní údržbou po použití mléka, kávy a vody z hygienických důvodů. 
  • Doporučujeme používat originální čisticí chemii Jura

Čím lépe se budete starat o svůj kávovar, tím déle vydrží připravovat lahodnou kávu.