Jedny z nejčastějších otázek, které nám zákazníci na prodejně kladou: Jak byste měli skladovat zrnkovou kávu? Jak dlouho vydrží zrnková káva? To jsou opravdu důležité otázky, které je třeba si položit, abyste měli jistotu, že vaše káva bude co nejčerstvější a nejchutnější. Chcete-li si vychutnat tu nejlepší kávu, začněte s kvalitními zrny a správně je skladujte, abyste prodloužili jejich čerstvost a chuť.

Největšími nepřáteli vašich kávových zrn jsou vzduch, vlhkost, teplo a světlo.

Uchovávejte zrna bez zbytečného přístupu vzduchu v originálním obalu kávy. Ideální pro zachování čerstvosti je uschovat balení na suché chladnější místo, nebo do pokojové teploty. Skříňka v blízkosti trouby je často příliš teplá a stejně tak místo na kuchyňské lince, kam dopadá silné odpolední slunce. Zrnková káva může být krásná, ale vyhněte se průhledným nádobám, které umožní světlu ohrozit chuť vaší kávy. Káva začíná ztrácet čerstvost téměř okamžitě po upražení. Snažte se častěji nakupovat menší balení kávy - tolik, aby vám vystačily na jeden nebo dva týdny. Záleží na spotřebě domácnosti, nám se nejlépe osvědčila kilová balení.

Působení vzduchu zrnům škodí. Pokud dáváte přednost uchovávání kávových zrn v přístupné a/nebo atraktivní nádobě, může být dobrým nápadem rozdělit zásoby kávy na několik menších porcí. To je důležité zejména při nákupu předemleté kávy, protože je více vystavena působení kyslíku. Pokud kupujete celá zrna, namelte si potřebné množství bezprostředně před přípravou. 

Zamrazujete zrnkovou kávu?

Čerstvost je pro kvalitní šálek kávy zásadní. Odborníci se shodují, že káva by se měla spotřebovat co nejrychleji po upražení, zejména po porušení originálního uzávěru obalu.

Mnoho lidí si myslí, že skladování v lednici nebo mrazáku prodlouží životnost kávových zrn, což je ve skutečnosti jedna z nejhorších věcí, které můžete svým zrnům udělat.

I když existují různé názory na to, zda by se káva měla zmrazovat nebo chladit, hlavní úvaha spočívá v tom, že káva absorbuje vlhkost, pachy a chutě z okolního vzduchu, protože je hygroskopická (bonusové slovíčko pro všechny kávové maniaky).

Uchování kávy v lednici nedoporučujeme.

Čtyři klíčové faktory, které způsobují stárnutí kávových zrn

  • Vlhkost- kávová zrna, ať už pražená nebo zelená, jsou hygroskopická, což znamená, že absorbují vlhkost ze vzduchu nebo čehokoli jiného v jejich okolí. Většina aromat a kofeinu v pražené kávě je rozpustná ve vodě, takže vystavení vlhkosti zhorší kvalitu vašeho espressa.
  • Sluneční světlo - UV záření působí na kávu a další potraviny tím, že způsobuje rozklad chemických sloučenin.
  • Horko - Teplota vyšší než 25 stupňů urychluje proces stárnutí kávy, oleje se rychleji dostávají na povrch a stupňuje se rychlost uvolňování oxidu uhličitého.
  • Kyslík - vystavení kávě na vzduchu způsobuje její oxidaci a vzhledem k vysokému obsahu oleje rychle ztrácí chuť.